Indringend concert van KHO en Toonkunstkoor

Zondag 22 mei gaf Toonkunstkoor Wageningen samen met de Koninklijke Harmonie Oosterbeek (KHO) een indringend concert in de Junushoff in Wageningen. Op het programma stonden 2 stukken. 4 delen uit de opera Cavellaria van Pietro Masgagni en The Armed Man van Karl Jenkins.

 

A Mass for Peace van Karl Jenkins

Karl Jenkins schreef ‘The Armed Man’ in 2000 ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis. Het werk staat in het teken van de ellende van oorlog en het streven naar vrede. Het eindigt met de boodschap van hoop. Het concert geeft een krachtig statement tégen oorlog en vóór vrede! En dat was bij de uitvoering goed te voelen. Muzikanten en zangers lieten de tragiek voelen die uit het werk naar voren komt.  Het publiek ervoer  de dreiging, de wanhoop, het onrecht en verdriet. Uiteindelijk gestild door de hoop. Het was niet alleen de muziek die de boodschap goed over wist te brengen. Tijdens The Armed Man werden achtergrondbeelden getoond van oorlogen uit de afgelopen eeuw in verschillende landen die de wereld op zijn kop zetten. En dat maakte zeer veel indruk.

Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni

Voor de pauze werden 4 stukken uit de opera Cavalerie Rusticana van Pietro Mascagni gespeeld en gezongen. Uitbundige en dramatische muziek over de liefde, de schoonheid van de natuur en de paasboodschap. Koor, orkest en solisten wisten hoe dat muzikaal moest klinken en gaven er een  mooie vertolking van.

De solisten die aan dit concert meewerkten:

Deirdre Angenent – mezzosopraan
Leon van Liere – tenor
Saleh Rahmani – muezzin
Dirk Luijmes – orgel

Bent u benieuwd naar meer informatie over beide werken, dan kunt u het programmaboekje er nog eens op naslaan.