Concert voor de Vrede op zondag 22 mei

Toonkunstkoor Wageningen geeft samen met de Koninklijke Harmonie Oosterbeek (KHO) op zondag 22 mei om 15.30 uur in de Junushoff  Wageningen een bijzonder ‘Concert voor de Vrede’. Dit indringende concert geeft stof tot nadenken en laat hartverwarmende klanken horen.  U bent van harte uitgenodigd.

‘Wageningen 75’ was aanleiding om het concert op onze agenda te zetten

‘The Armed Man’ van Karl Jenkins was geprogrammeerd voor ‘Wageningen 75’ in 2020, als ‘Concert voor de Vrijheid’. Dat concert kon vanwege Corona niet doorgaan en ook niet in het voorjaar 2021. We vonden het in 2022 nog steeds een toepasselijk naam vanwege de vrijheid na Corona. Maar toen kwam de Russische inval in Oekraïne. Zo werd het ‘Concert voor de Vrijheid’ het ‘Concert voor de Vrede’. De wens naar ‘Vrede’ is waar het nu om gaat!

Een concert met twee verschillende muziekstukken

Het concert begint met delen uit de opera ‘Cavallero Rusticana’ van Pietro Mascagni.  Als jonge  Italiaanse componist schreef hij in 1889 de opera voor een prijsvraag  en won de eerste prijs. De opera wordt nog steeds uitgevoerd, en u herkent mogelijk sommige delen als filmmuziek. We voeren een gedeelte uit. ‘Cavallero Rusticana’ betekent ‘Boerse ridderlijkheid’ en geeft  aan waarnaar we verlangen: het idyllische leven op een ongecompliceerd en vreedzaam platteland.

Maar dat is een idylle, zo laat ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins ons ongenadig ervaren. Componist Jenkins uit Wales (1944) schreef in 2000, ter nagedachtenis aan de gruwelijkheden in Kosovo, het stuk als een katholieke mis, afgewisseld met oorlogsscenes in muziek en in filmbeelden. Vele verschrikkingen van de oorlog trekken voorbij; een ongemakkelijke parallel met de huidige gruwelen in Oekraïne. En ook over onze angsten, nu de oorlog zo dicht bij komt. Jenkins noemde de mis ‘The Mass of Peace’, die eindigt met een hoopvolle boodschap voor vrede.

Orkest en solisten

Toonkunstkoor Wageningen wordt begeleid door de Koninklijke Harmonie Oosterbeek, Dirk Luijmes (orgel) en de solisten Deirdre Angenent (mezzosopraan), Leon van Liere (tenor) en Saleh Rahmani (muezzin). Het geheel staat  onder de bezielende leiding van dirigent Hans de Wilde.

Entreekaarten van €20, – zijn te verkrijgen bij de ingang van Junushoff op de concertdag en online