Prachtig concert in Oosterbeek

Zaterdag 14 mei gaven wij samen met de Koninklijke Harmonie Oosterbeek (KHO) het eerste Concert voor de Vrede. Het concert vond plaats in de Vredeberg kerk in Oosterbeek. Een prachtige kerk met een mooie akoestiek in het centrum van Oosterbeek.

Voor de KHO was dit concert de aftrap van hun jubileumjaar. Het orkest bestaat dit jaar 125 jaar. En dat wordt gevierd met veel muziek. Veel vrolijke muziek. Dit concert was daar een uitzondering op. En dat is met een reden. De KHO speelt al vanaf de tweede wereldoorlog een belangrijke rol bij de herdenkingsdienst voor de geallieerde gevallenen. In september 1945 werd op het inderhaast aangelegde Airborne Kerkhof een eerste herdenkingsdienst voor hen gehouden. Op verzoek van de Engelse legerautoriteiten werd de dienst begeleid door een plaatselijk burger-orkest. Dit werd de KHO; de band tussen de vereniging en dit bijzondere gebeuren dat sindsdien uitgroeide tot een grote jaarlijkse traditie, duurt tot op de dag van vandaag.  The Armed Man van Karl Jenkins legt een mooie lijn naar deze traditie.

Het publiek, de orkestleden en de koorleden waren enthousiast over het optreden. De solisten Deirdre Angenent (mezzosopraan), Leon van Liere (tenor) en Dirk Luijmes (orgel) zorgden voor een prachtige vertolking van de solopartijen uit The Armed Man en Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni. Dit laatste stuk werd voor de pauze uitgevoerd. De medewerking van de muezzin Saleh Rahmani gaf het geheel een gedenkwaardige en zeer bijzondere beleving.

In het Concert voor de Vrede weerklonk de noodzaak om actief aan een vredelievende samenleving te werken. Het deed ons beseffen hoe bevoorrecht wij zijn om in vrede en vrijheid in een land als Nederland te mogen leven.

Zondag 22 mei voeren KHO en Toonkunst Wageningen het concert uit in de Junushoff in Wageningen. U kunt hiervoor een kaartje kopen bij de leden van het Toonkunstkoor of online