Matinee Toonkunstkoor Wageningen in de Junushoff

Toonkunstkoor Wageningen zal op zondagmiddag  27 oktober a.s. om 15.30 uur in theater de Junushoff in Wageningen een najaarsconcert geven. Het is mooi programma met het verstilde Stabat Mater van de Russische componist Alfeyev gevolgd door  de jubelende Grosse Messe van Mozart, onder leiding van dirigent Hans de Wilde.
U wordt van harte uitgenodigd om dit mooie concert bij te wonen.

Het Stabat Mater van de Russische componist Hilarion Alfeyev (geboren in 1966) is gebaseerd op het beroemde middeleeuws-Latijnse gedicht van Maria in smarten bij haar gekruisigde zoon. Alfeyev studeerde piano, viool en compositie aan he conservatorium in Moskou maar ook theologie. Naast belangrijk hedendaagse componist is hij nu ook een Russische bisschop en toonaangevende theoloog. Hij heeft de oude tekst van het Stabat Mater in 2011 gebruikt voor een  spiritueel oratorium voor sopraan, koor en orkest. In de polyfone klanken herkent u direct de Russisch orthodoxe zangtraditie, met verstilde en mysterieuze passages, die uitstekend passen bij de aangrijpende tekst.

De Oostenrijkste componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) was een wonderkind. Hij heeft zeer vele nog steeds beroemde werken geschreven van kamermuziek tot opera’s. Hij heeft ook meer dan  70 religieuze werken gecomponeerd. In  1782  schreef hij de Grosse Messe voor orkest, dubbel koor en solisten, dat samen met zijn Requiem tot zijn meest ambiteuze kerkmuziek gerekend wordt. De vraag is of de mis indertijd ooit in een kerk is uitgevoerd, want hij is niet af. Grote delen van het Credo en het gehele Agnus Dei zijn nooit gecomponeerd of verloren gegaan. Maar wat over is is terecht een Grosse Messe:  virtuoze kolkende fuga’s van orkest, dubbel koor en solisten worden afgewisseld met verstilde en verinnerlijkte delen.

Omdat de muziek en de zang zo nauwgezet de bedoeling van de liturgische tekst volgen (van jubelend tot smekend), passen de werken van Alfeyev en Mozart heel goed samen.

Toonkunstkoor Wageningen wordt begeleid door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Dirk Luijmes (orgel) en de solisten Tineke Roseboom (sopraan), Evelyn Ziegler (sopraan), Leon van Lier (tenor) en Daniël Hermán Mostert (bas). Het geheel staat  onder de bezielende leiding van dirigent Hans de Wilde.

Entreekaarten van €25, – zijn te verkrijgen bij de ingang van Junushoff op de concertdag en via voorverkoop bij andere verkooppunten, zie ook bij Kaarten bestellen.