Muziek die inspireert!

Welkom bij Toonkunstkoor Wageningen

Toonkunstkoor Wageningen is een groot koor van mannen en vrouwen uit Wageningen en omgeving. Ons doel is het uitvoeren van grote koorwerken, meestal met een of meerdere vocale solisten en begeleid door een orkest. De wekelijkse repetities vormen de kern van onze bezigheden: heerlijk elke week een avond zingen onder leiding van een enthousiaste professionele dirigent en begeleid door een professionele pianist. Als u altijd al een keer in een groot koor hebt willen zingen of dit graag nog een keer wil meemaken: van harte welkom!

Kijk ook bij Lid worden.

Veel van onze Wageningse optredens vinden plaats in de Johannes de Doperkerk aan de Bergstraat. De andere kerk waar we graag optreden is de Grote Kerk op de Markt (die eigenlijk ook Johannes de Doperkerk heet).
Ook stappen we uit naar andere plekken, zoals De Philharmonie in Haarlem, of in de open lucht: het Hooilandpleinconcert, of het Bevrijdingsconcert.

Berichten

19-03-09 Voorjaarsconcert TKW - foto Annette Kempers

Concertervaring!

Wat een geweldig concert! De “Sieben letzte Worte” waren indrukwekkend, maar na “In Paradisum” restte er slechts ... Stilte. Prachtig. En ja, daarna wel weer applaus, dat is toch ook heel fijn. We werden fantastisch begeleid door Kwartet Ars Floreat en organist Dirk Luijmes, met ook een heel mooie solopartij. En onze solisten schitterden, elk in het eigen register, van grote hoogte tot diepe laagte: Evelyn Ziegler, Dorien Lievers, Leon van Liere en Daniël Hermán Mostert. Dank aan allen die hebben bijgedragen!
Bekijk dit bericht en deel
Repetitie Esenvalds - foto- Annette Kempers-2

Repetitie, gewijd aan Ešenvalds

Het In Paradisum van Ēriks Ešenvalds is een prachtig stuk, maar nog niet zo eenvoudig. Ešenvalds tovert het verhaal en de emotie uit een afwisseling van harmonieën en - vooral - disharmonieën, met natuurlijk ook wisselingen in toonsoort en tempi. Om het toch ook te oefenen met de “echte” begeleiding (en niet de piano van Mark), zijn celliste Angela Stevenson, en altvioliste Monique Sytzma, van kwartet Ars Floreat speciaal gekomen om het stuk met ons door te nemen. Even wennen, maar dan heb je ook wat!

Erg leuk om te doen en te ervaren hoe het stuk groeit. Uiteindelijk kon Monique in de nok van de zaal gaan staan, want zo is het bedoeld. Een beetje hemels: chorus angelorum!

Onze vroegboekkorting is nog even geldig (tot 5 maart): vindt dat koorlid in uw kennissenkring, hij of zij verschaft u graag de kaartjes voor dit mooie concert. 

9 maart, om 20.00 uur, Grote Kerk op de Markt.

Repetitie Esenvalds - foto- Annette Kempers-8
Bekijk dit bericht en deel

Genoten van het concert!

Foto: Annette Kempers

Het was weer een hele belevenis: het najaarsconcert in de Junushoff. Heel goede locatie, van alle gemakken voorzien. Volgens een kleine publiekspeiling was de akoestiek ook heel goed. De stukken die we brachten waren prachtig en we hebben met heel veel plezier (en con-cen-tra-tie) gezongen.

The Fruit of Silence van Pēteris Vasks als start: mooi en ingetogen, als je naar de tekst luistert ook betekenisvol. De Petite Messe Solennelle van Rossini is zo klein nog niet: veel onderdelen van heel verschillend karakter, waaronder prachtige solopartijen. En het Agnus Dei is toch zo'n mooi slotdeel.

Als verrassing zongen we, na applaus en bloemen, ook het Pater Noster van Vasks. Een prachtige afronding van een intensieve zondagmiddag.

Met dank aan de uitstekende solisten: Deirdre Angenent (sopraan), Eva Kroon (alt), Gabe Clarke (tenor), Bert van de Wetering (bas) en de prima begeleiding op piano: Mark Toxopeus en harmonium: Elly Meijer. En natuurlijk veel dank aan onze dirigent Hans de Wilde.

Voor meer foto's, ga naar: FOTO'S GENERALE EN CONCERT

Bekijk dit bericht en deel

Heerlijke studie-ochtend!

Op 22 september hebben we weer kunnen genieten van een studie-ochtend (met een beetje middag). Heel fijn om wat langer en (nog) geconcentreerder aan onze stukken te werken. Met natuurlijk een hapje en een drankje (non-alcohol!) tussendoor.

We gaan ook meer het verband ervaren tussen (het uitvoeren van) Rossini en Vasks: de intensiteit van zingen bepaalt de mate van kippenvel, vooral bij de langzame stukken.

Verder natuurlijk de tip: ook als het tempo hoog ligt, ga niet hollen! Houd het luchtig (en kijk naar de dirigent!). Maak er - in gedachten en gevoel - een dans van.

BESTEL UW KAARTEN

Bekijk dit bericht en deel

Eerste concert met Hans de Wilde

Ons eerste concert met onze nieuwe dirigent is goed bevallen! Hij brengt een sterke drive in, zodat we allemaal op scherp staan. Heel intensief, maar ook inspirerend.
Verder weer prima solisten, die ook als team mooi klonken. Ook waren we blij met de stabiele, welluidende, basis van het Ars Musica Orkest - u en ons inmiddels wel bekend.
De geluiden uit ons publiek waren ook positief, en daar doen we het natuurlijk voor.

Ook de combinatie van Händel en Vivaldi werkte goed. Beide stukken swingen, hebben moeilijke gedeelten (fuga's!), maar zijn vooral mooi van toon en harmonie.

Hieronder een eerste visuele impressie. Voor meer foto's, ga naar foto's Podiumrepetitie en Concert.

 

Bekijk dit bericht en deel

Even voorstellen: dirigent Hans de Wilde!

Op 9 januari beleefden wij de eerste repetitie met onze nieuwe dirigent Hans de Wilde. Hij brengt energie in, plezier en precisie - hopelijk blijkt dat uit deze foto's! kijk voor meer informatie op de pagina Dirigent en pianist.
Bekijk dit bericht en deel

Concertfotografie

Om de fotoseries te bekijken, ga naar:

FOTO'S GENERALE REPETITIE, of naar:

FOTO'S CONCERT

Bekijk dit bericht en deel

Een geweldige ervaring!

Wat een fantastisch concert! Helaas ons laatste concert o.l.v. Patrick van der Linden, maar het was een echte uitsmijter! Heel interessant programma, mooi en indrukwekkend uitgevoerd (ik citeer publieke reacties). Na afloop een bloemenzee voor alle betrokkenen: voor Patrick, voor Gerben Budding (orgel), Falco van Loon (tenor), Mark Toxopeus en Wouter Bakker als pianobroertjes. En natuurlijk cadeautjes voor de mooie jongenssopranen Thijs van der Linden, Sem van Haaften, Pieter Overeem en het meisjeskoor, allen van de Ars Musica Koorschool o.l.v. Marjon van der Linden. Vervolgens toespraken en een echte aubade. Wordt vervolgd ...
Bekijk dit bericht en deel

Interview Radio Rijnstreek

Interview Radio Rijnstreek

Heel leuk interview met één van onze koorleden, Janet Thio, tevens eerste sopraan. Geeft een interessant kijkje achter de schermen.

Tevens de introductie van onze SoundCloud pagina. Daar hopen we natuurlijk veel meer op te gaan plaatsen.

Bekijk dit bericht en deel

Heren ook

Vandaag waren de heren aan de beurt. De dames kijken (luisteren) welwillend toe. Na een swingend stuk Britten volgde dan ook een hartelijk applaus!
Bekijk dit bericht en deel

Apart beleid

De dames en heren worden apart behandeld (geen gender neutraal beleid bij TKW). Na enig oefenen komt alles dan weer mooi samen. Hier onze zingende pianist als koorknaap: “God be glorified!”
Bekijk dit bericht en deel

De foto's op deze website zijn afkomstig van reportages, gemaakt door Annette Kempers | FOTOGRAFIE. Voor meer foto's van Toonkunst, ga naar de Fotogalerij

ja, vertel me hier meer over!